Forum Wolsztyn
Wrzesień 08, 2010, 04:18:21 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gościeszyn  (Przeczytany 4097 razy)
JaRo
Sr. Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 29, 2010, 07:44:24 »

mi się zdaję że że jakaś hrabina dożyła swoich lat w wolsztyńskim domu opieki u sióstr zakonnych. nie wiem teraz czy to ta wolsztyńska czy gościeszyńska.....

a tu macie o Macieju i reszcie http://www.sejm-wielki.pl/b/ut.43.1.21

w necie można znaleźć wszystko.  Spoko
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2010, 07:50:06 wysłane przez JaRo » Zapisane

szperacz
Full Member

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 30, 2010, 03:07:59 »

mi się zdaję że że jakaś hrabina dożyła swoich lat w wolsztyńskim domu opieki u sióstr zakonnych. nie wiem teraz czy to ta wolsztyńska czy gościeszyńska.....
Mój znajomy uważa,że to była hrabina z Gościeszyna.Podobno jego pra,pra dziadek pracował u Kurnatowskich jako zażądca,a prababcia dorabiała w kuchni,tak przynajmniej twierdzi jego matka
wydaje mi się, że oni wyemigrowali, ostatni spadkobierca pałacu, Maciej, zmarł jakiś czas temu a jego dzieci utraciły prawa do własności. pewien tego nie jestem, bo jak pisałem coś mi świta, ale to może nie dotyczyć tego 
Mi się obiło o uszy, że żyją w Angli na bardzo wysokim poziomie,a ze starania się o  majątek zrezygnowali.Zatrzymać chcieli tylko jakieś łąki , ale podobno się nie udało(informacje zasłyszane więc nie mam pojęcia,czy prawdziwe)
pieja
Newbie
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 30, 2010, 07:23:08 »

Maria z Mielżyńskich (1869-1925)  zasłuzona w czasie Powstania Wielkopolskiego,gdzie zajmowała się aprowizacją oddziałów powstańczych i Zygmunt Kurnatowski (1858-1936)  od papieża Leona XIII otrzymał w roku 1902  dziedziczny tytuł hrabiego  -  mieli 10-cioro dzieci, kolejno:
-   Emilia (1894-1998 Koczorowska zm.w Poznaniu
-   Andrzej (1895-1983) wydziedziczony przez ojca ,przyczyną był ślub z córką francuskiego generała,zmarł w Londynie.
-   Eleonora (1898-1968) Twardowska zmarła w Poznaniu
-   Maria (1899-1989) Janta-Połczyńska zmarła w Sopocie, aktywistka stowarzyszenia Młode Polki,w roku 1931 otrzymała krzyż papieski za zasługi połozone dla katolicyzmu,wręczał go Prymas Hlond w Goscieszynie.
-   Adam (1901-1951) kawaler,zmarł w Londynie
-   Konstancja(1902-1992)  „Kostusia” - zona ppor.Franciszka Koczorowskiego poległego w bitwie nad Bzurą 19.9.1939 ,to ona mieszkała do końca w Wolsztynie  i opiekowała się na Placu Kościuszki (naprzeciw Gimnazjum nr 1) figurą,można ją tam było bardzo często spotkać jak pieliła rabaty,zajmowała się też wystrojem fary.
-   Józef(1905-1927) kawaler, zmarł w Paryżu,uległ wypadkowi
-   Zygmunt (1909-1940) kawaler,swój majątek przepisał wydziedziczonemu  bratu Andrzejowi,stały bywalec w poznańskim Bazarze,dostał w 1939 przydział do 3 pułku lotniczego stacjonujacego na Ławicy,z braku samolotu dla niego poruszał się na lini frontu swoją nieuzbrojoną awionetką, chciał się przedostać do Rumuni ale został zestrzelony przez Rosjan i dostał się do Starobielska poczym słuch o nim zaginął, po wojnie okazało się ,że został zamordowany przez NKWD
-   Maciej (1911-1992) po wojnie nie miał prawa zbliżania się do Gościeszyna, zjawiał się w Łąkiem i nocami zwiedzał swe dobra,zmarł w Szczecinie i jest pochowany w podziemiach koscioła gościeszyńskiego.
-   Stanisław (1916-1940) zginął w Starobielsku.

W Domu Opieki zmarła bezpotomnie  w  1989 roku mając 92 lata Maria,Weronika,Imakulata Mycielska  z wolsztyńskiego pałacu.

Maria z Mielżyńskich  i Zygmunt Kurnatowscy eok 1915
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2010, 07:25:43 wysłane przez pieja » Zapisane
szperacz
Full Member

« Odpowiedz #18 : Lipiec 07, 2010, 09:44:43 »

O Kurnatowskich dość sporo jest informacji natomiast o pałacyku w Chorzeminie i jego właścicielu Alfredzie Daum Landracie Grodziska Wlkp.Nie znalazłem zbyt wiele,poza ty,że pałacyk wybudowano dla niego ok. roku 1910.Może szukałem nie tam gdzie trzeba ?
http://www.nasza-wielkopolska.eu/Wiesci_z_regionu/Historia_Wielkopolski/Chorzemin_-_wies_w_Wielkopolsce.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chorzemin
BoreK
Sr. Member

wystarczy się tylko rozejrzeć.

« Odpowiedz #19 : Lipiec 07, 2010, 11:15:13 »

eeeee... mało ciekawy obiekt. wszystko o nim wiadomo, nie wiąże się z "pałacem" ani z właścicielami żadna ciekawa historia. estetycznie też raczej jest słaby Uśmiech
szperacz
Full Member

« Odpowiedz #20 : Lipiec 07, 2010, 12:02:43 »

Dzisiaj jeszcze nie lecz za jakiś czas ...Pamiętać trzeba co pisaliśmy o innych miejscach,których już niestety nie ma  Płacz
eeeee... mało ciekawy obiekt. wszystko o nim wiadomo, nie wiąże się z "pałacem" ani z właścicielami żadna ciekawa historia. estetycznie też raczej jest słaby Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 12:10:18 wysłane przez szperacz » Zapisane
BoreK
Sr. Member

« Odpowiedz #21 : Lipiec 07, 2010, 12:15:14 »

niemiecki neogotyk! fuj!

mogli sobie tą wille wziąć ze sobą!  Mrugnięcie
szperacz
Full Member

« Odpowiedz #22 : Lipiec 07, 2010, 12:17:20 »

Poniemiecki zamek w malborku -fuj Co?
MRU międzyrzecz fuj Co?
Sorki ale nie bardzo kumam  Co?
BoreK
Sr. Member

« Odpowiedz #23 : Lipiec 07, 2010, 12:27:56 »

pewnie, że fuj!

jeśli chodzi o architekturę, to Niemcy są absolutnymi bezguściami Uśmiech

PS: chodzi o tą historyzującą rekonstrukcję zamku krzyżackiego w Malborku z pierwszej połowy XX wieku? Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 12:36:22 wysłane przez BoreK » Zapisane
szperacz
Full Member

« Odpowiedz #24 : Lipiec 07, 2010, 12:37:05 »

Ok nie neguję Twoich poglądów-ja widzę ten temat trochę inaczej.
Gdy kupcy Wolsztyńscy protestowali przeciwko monopolowi Żydowskich kupców ci dródzy odpowiadali cyt"Ulice są wasz lecz kamienice są nasze", a mimo to żal mi było gdy spaliło się kino (synagoga) i to nie tylko dla tego,że chodziłem tam by oglądać filmy serwowane przez Pana Dudę,ale i dlatego,że to był obiekt historyczny  Płacz
Trochę zboczyłem z tematu ale ten wątek odzwierciedla moje poglądy - pozdrawiam i do jutra  Chichot
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!